Napkollektorok típusai:

Síkkollektor

A síkkollektor régebben ismert és használt típus. Hőszigetelt alumínium tepsibe helyezzük el az abszorber bevonattal ellátott, rézcsőre rögzített hőhasznosító elemet. Ez a réz abszorber lemez hivatott a napsugárzás elnyelésére és hővé történő átalakítására. A keletkezett hőenergiát a csővezetékben keringetett folyadékkal lehet elszállítani a napkollektorból és felhasználni melegvíz készítés, fűtésrásegítés vagy medencefűtés céljára. A jó hatásfok érdekében kritikus fontosságú a jó szigetelésen és a szelektív abszorbert (elnyelőlemez) használatán kívül az üveg típusa és annak felületi minősége (speciális szolár üveg használata). Hatásfokot még a hőszigetelt dobozban előállított vákuum alkalmazásával tudjuk tovább fokozni.

Vákuumcsöves napkollektor

A vákuumcsöves napkollektor 20-30%-kal jobb hatásfokú a síkkollektorhoz képest. Téli időszakban ez a hatásfok még inkább megmutatkozik, akár háromszoros energiatermelés is elérhető. Téli, pl. -10 °C-os hőmérsékletnél a szórt napsugárzás hatására is termel melegvizet és használható fűtésrásegítésként. Az úgynevezett "heat-pipe" hőcsöves rendszer lényege, hogy egy dupla üvegfalű vákuumcsőben - melynek belső üvegfelülete szelektív abszorber bevonattal van ellátva - egy rézcsövet helyezünk el. Ezt a hőcsövet részlegesen alacsony forráspontú folyadékkal töltjük, és vákuum alá helyezzük. A rézcső végén egy úgynevezett kondenzátort helyezünk el. Ezt a kondenzátort speciálisan kialakított csővezeték veszi körbe, amiben a fagyálló folyadék cirkulál. A visszahűtött gőz kondenzálódik, majd visszafolyik a cső aljába, és a folyamat kezdődik elölről. Nagy előnye még, hogy nem csak a merőleges besugárzásnál fejti ki maximális hatásfokát, hanem ettől eltérő szögű besugárzás esetén is (reggel, délután) jó hatásfokkal használható.

Napkollektor rendszerek hasznosítása

Használati melegvíz előállítását biztosító napkollektoros rendszerek, Magyarország éghajlati adottságaiból adódóan gazdaságilag viszonylag hamar megtérülő beruházások. Átlagosan 250 nap/év napsütés mellett egy háztartás melegvíz igényének 60-70%-a biztosítható megfelelően méretezett napkollektor használatával. Melegvízre minden háztartásban, üzemben, étteremben és egyéb létesítményekben is szükség van. A hálózati hidegvíz hőmérséklete átlagosan 10 °C körüli, ezt a vizet, vákuumcsöves napkollektorral még gyenge (szűrt fény) napsütés esetén is jelentősen tovább lehet melegíteni.
A napkollektorral hasznosítható hőmennyiség a nyári hónapokban 3-3,5 kWh/nap/m2, a téli hónapokban 0,5-1,5 kWh/nap négyzetméterenként. A napkollektorok méretezésénél ezt a napból elnyerhető hőmennyiséget kell összevetni a melegvízkészítés hőszükségletével. 1 személy megközelítőleg 30-50 liter melegvizet használ el naponta, melynek a normál 10-12 fokos hálózati hőmérsékletről 45-55 °C-os hőmérsékletre történő felmelegítéséhez 2,5-3 kWh hőmennyiség szükséges. Tehát a nyári hónapokban kb. 1m2 szolár felület fedezi egy ember melegvíz szükségletét. Ez az arány a téli időszakban 40-50%-ra csökken. A napkollektorfelület mellett fontos a melegvíztároló optimális térfogatának meghatározása. A napenergia hasznosító rendszer akkor működik jó hatásfokon, ha a napkollektorral napközben megtermelt és tárolókban eltárolt melegvíz elegendő a következő napsütéses időszakig.

Napkollektor rendszerek gyakorlati felhasználása

Egy családi ház esetén, az ott lakók létszáma, ebből adódóan a tároló térfogata, és a kiadódó napkollektor felület a méretezés alapja. Amennyiben a fűtésrásegítés is cél, úgy ennek figyelembevételével kell a rendszert megtervezni. Ez a fűtésrásegítés nyáron medencefűtésre használható. A napkollektorok számára a medencék fűtése a legjobb hatásfokú üzemmód. Erős napsütés mellett viszonylag hideg vizet kell felmelegítenünk. Napi 4 kWh hőenergiából 1m3 vizet közel 3-4 °C-kal lehet felmelegíteni. Természetesen a padlófűtés rásegítés és medence fűtés tervezése pontos számításokat igényel. Irányadó szabály, hogy padlófűtésnél 1m2 napkollektorfelület kb. 5m2 padlófűtés rásegítésre alkalmas (ez csak "ököl" szabály, a méretezés alapja a ház hővesztesége legyen). Medencefűtésnél a bel-, vagy kültéri, fedett vagy fedetlen típusra, külön méretezési elvek vonatkoznak.
Társasházak, üzemek, szállodák - nagy melegvíz fogyasztású létesítmények - esetében a napkollektoros melegvíz készítés különösen gazdaságos és hatékonyan alkalmazható. A nagy rendszer fajlagos beruházási költsége alacsonyabb és az egyenletes vízfogyasztás miatt éves hatásfokuk magasabb. Szakszerű tervezés és kivitelezés esetén az ilyen nagyobb rendszerek akár 50%-kal is hatékonyabb, mint a családi házakon megvalósított rendszerek.

Mennyit tudunk hasznosítani a téli napsugárzásból?

Alacsony hőmérsékletű meleg vizes pl. padlófűtés, falfűtés esetén, a tapasztalatok alapján akár 1 m2 napkollektor 5m2 lakótér fűtésére tud hatékonyan rásegíteni. A hőszükséglet szempontjából télen kb. 1-15%, tavasszal - ősszel 30-60%-kal tudják fedezni a fűtés hőszükségletét. Főként a vákuumcsöves napkollektorok a hideg, de derült téli napokon is számot tevő energiát biztosítanak. A borús, felhős, gyenge napsugárzást semmivel sem lehet kompenzálni, ha nincs napsütés, akkor a hiba nem a napkollektorban van.

Komplett rendszerek melegvízkészítés, fűtésrásegítés és medencefűtés területén

Ha úgy kívánja, a tervezéstől, az ajánlatadáson át, a kivitelezést követő üzembehelyezésig, mindent elvégzünk Önnek. Időt és pénzt takarít meg, ha mindent egy helyen vásárol, de külön egységben is kiszolgáljuk Önt. Környezettudatos, átlag fogyasztók számára elérhető, jó minőségű termékeket ajánlunk. Az Ön igényeinek megfelelően segítünk kiválasztani az optimális berendezést. Eszközeink minősített termékek (Solar Keymark), Európában mindenhol ismert egységek.
A napkollektorok karbantartást nem igényelnek, télen -20 °C-ban is alkalmazhatóak, tapasztalatok alapján az élettartamuk és megfelelő hatékonyságuk 25-30 év. Vákuumcsöves napkollektorok esetén az esetleges mechanikai sérülések kijavítása gyorsabban, bontás nélkül elvégezhető.
Szolár vezérlőink, grafikai szimbólumok segítségével könnyen kezelhetőek. A feladatnak megfelelő típust választunk a rendelkezésre álló 7 különböző képességűből.
Legegyszerűbben a melegvíz készítésnél alkalmazott (két érzékelő egy vezérelt kimenet). A legbonyoltabb feladatokat 14 érzékelő és 6 kimenő jel kezelését biztosító szabályzó végzi.
Minden rendszert egyediként kezelünk és tervezünk, a megkívánt feladatnak, és az Önnél már rendelkezésre álló részegységek felhasználásával.

A szolár rendszer elemei:

  • napkollektorok és tartóik
  • szivattyúállomás
  • tágulási tartály és biztonsági berendezések
  • tartályok (HMV és puffer)
  • szolár szabályzó
  • szolár folyadék
  • HMV keverő szelep

Napkollektorok tervezése, gyártása, kivitelezése

Jüllich Glas Solar - Karnyújtásnyira a Naptól!

Copyright 2014 Jüllich Glas Solar  :::  Magyarország - 8000 Székesfehérvár, Holland Fasor 8.   |  Tel.: +36 22 507 050  Fax.: +36 22 507 050  |  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.